Image Alt

“Papa fume une pipe…

…et maman lit le courant.” Dat was ruim 50 jaar geleden de eerste Franse leesles voor kinderen in de hoogste klas van de lagere school (nu basisschool). Leerlingen die naar het vervolgonderwijs zouden gaan kregen toen Frans. Ze leerden dus ‘talenderwijs’ roken én dat mama’s horizon verder kon liggen dan het keukenaanrecht.

+

La trahison des images (1928-1929) van Réne Margritte

Roken voor je gezondheid

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar tabak werd ooit gezien als geneesmiddel tegen schurft en verkoudheid. Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, zag hij hoe de inheemse bevolking tabak rookte en tabaksplanten werden later naar Spanje meegenomen. Het werd gezien als een heilzaam middel. De Franse ambassadeur Jean Nicot stuurde het naar het Franse koningshuis en in 1564 werd de tabaksplant naar hem vernoemd (Nicotiana). 

+

Amsterdam Pipe Museum

In het museum vind je een pijpcollectie van 22.000 voorwerpen, waaronder pijpen die ruim 3.000 jaar oud zijn en krijg je een overzicht van de eeuwenoude rookcultuur van vijf continenten. Er zijn diverse deelexposities, van kleipijpen en opiumpijpen tot prenten en tabakscuriosa.

+

Franse figuurpijpen

De Franse figuurpijp in de 19e eeuw

In de wereldwijde volkscultuur van het roken is in Frankrijk een unieke mode ontstaan. Tussen 1850 en 1870 groeide deze uit tot een rage. De figurale pijp of kortweg de figuurpijp: een gewone kleipijp omgetoverd tot een beeldhouwwerkje. Actuele of vermakelijke voorstellingen worden tot pijp verwerkt, vaak met subtiele beschildering met wit of kleurig email, waarvan de uitstraling verandert naarmate de pijp langer wordt gerookt.

Als museumbezoeker maak je kennis met de uitbundige voorstellingswereld van de figuurpijp, de achtergrond van de figuren en met de zorg en aandacht waarmee ze gemaakt zijn. Dit ondanks dat de pijpen bij duizenden of tienduizenden exemplaren geproduceerd zijn. De originaliteit en creativiteit maken de figuurpijp tot een art populair op z’n best.

+

Beroemde Franse en Belgische pijprokers

George Simenon (1903-1989)

Belgisch schrijver, ondermeer beroemd om zijn detectiveverhalen waarin de hoofdpersoon, de Parijse commissaris Maigret, al pijprokend moordzaken oplost.

X

+

Jean-Paul Sartre (1905-1980)

Schrijver, existentialistisch filosoof.

Marcel Duchamp (1887-1968)

Kunstenaar (futurist, dadaïst en surrealist) die als eerste een nauwelijks aangeraakt industrieel product als kunstwerk presenteerde (een urinoir).

Guillaume Apollinaire (1880-1918)

Schrijver en dichter.

Jacques Derrida (1930-2004)

Filosoof en grondlegger van het deconstructivisme.

George Brassens (1921-1981)

Franse chansonnier.

Magritte (1898-1967)

Belgisch kunstschilder, maker van het beroemde, ontelbare malen geparodieerde werk La trahison des images met de tekst ‘Ceci n’est pas une pipe’.

+

Meer informatie

www.pipemuseum.nl

Reageer