Image Alt

Het Marc Chagall-Huis in Amsterdam

Om meer te weten te komen over Chagall, de beroemde Franse kunstenaar van (Wit-)Russische afkomst, kun je naar zijn geboorteplaats Vitebsk reizen. Of naar St. Petersburg waar Chagall studeerde. Naar Parijs (altijd leuk), waar hij werkte, net als in Moskou en New York. Je kunt naar Saint-Paul-de-Vence in Frankrijk, waar hij in 1950 neerstreek en 35 jaar later overleed. Of… je blijft lekker dicht bij huis en kuiert naar de Spiegelgracht in Amsterdam.

x

Spiegelgracht 32

x

Krabbé zoekt Chagall

Tja, als Amsterdammer Jeroen Krabbé had geweten dat er in zijn eigen stad een plek is waar honderden vele honderden werken liggen van Movsja Zacharovitsj Sjagal, zoals Chagall bij op 7 juli 1887 in het geboorteregister werd ingeschreven, dan had hij niet zo’n verre reis hoeven te maken voor zijn televisieserie ’Krabbé zoekt Chagall. Maar waarschijnlijk wist hij dat wel, en had hij gewoon zin in een (wereld)reisje. Maar serieus, zijn zoektocht is het bekijken waard, al lijkt Krabbé geregeld ook zichzelf best wel te willen vinden. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, het leven van Chagall fascinerend en diens oeuvre betoverend.

x

Litho’s, etsen en houtsnedes van Chagall

Het Marc Chagall-Huis staat aan de Spiegelgracht op nummer 32 (*). Eind vorige eeuw is het onderstuk van het Huis tot grafiekgalerie omgebouwd. In grote laden liggen een kleine vijfhonderd litho’s, etsen en houtsneden van Chagall onder handbereik. Elk met een certificaat van echtheid!

Vanaf 1953 gebruikte Marc Chagall de lithografische techniek om zijn werk toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het stond Chagall steeds meer tegen dat zijn werk voor hoge prijzen verdween in de kluizen van de rijken of museumdepots. Vooral wanneer hij er, zoals met de bijbelseries, een bedoeling mee had zocht hij een ruimere verspreiding. En juist onder die hogere oplages met daardoor lagere prijzen vind je de mooiste Chagalls.

x

Marc Chagall Huis

x

Oplage en kwaliteit

Het is een misvatting dat litho’s in hogere oplages aan kwaliteit inboeten. Dit geldt wel voor etsen en, in mindere mate, voor houtsneden, maar de drie grote Mourlot-lithopersen waarop het werk van Chagall werd gedrukt waren van zo’n ongekende kwaliteit, dat soms wel twintigduizend afdrukken gemaakt konden worden. Het verschil bij kleine of hoge oplages zit enkel in de exclusiviteit van de litho en niet in de kwaliteit van de afdruk. Maar de meeste litho’s verschenen in oplages van nog geen 100 stuks. De grotere grafische werken van Chagall zijn overigens te vinden bij de museale galerieruimte achter de studio van het Chagall Research Centre om de hoek op de Lange Leidsedwarsstraat 143.

x

Chagall Research Centre

Het Research Centre legt zich toe op kennisverwerving van Chagalls leven, zijn grafische werk en zijn gebrandschilderde ramen. Het onderzoek wordt vooral mogelijk gemaakt door de Collectie Wuyt, die bestaat uit boeken, documenten en grafiek. Het centrum leent ook werken uit, verricht echtheidsonderzoeken en geeft authenticiteitsverklaringen af. In dertig jaar tijd heeft dit geleid tot zo’n vijfhonderd lezingen, voordrachten, inleidingen, publicaties en workshops.

x

Stedelijk Museum

Van de Spiegelgracht is het maar luttele minuten lopen naar het Stedelijk Museum aan het Museumplein, dat een grote collectie van Chagall’s werken bezit. Een aantal daarvan waren tot begin dit jaar nog te bewonderen in de tentoonstelling ‘Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen / Migranten in Parijs’. Voor het eerst in 70 jaar waren daar 40 werken van Chagall te zien, waaronder acht iconische schilderijen. Hopelijk is het museum binnen afzienbare tijd weer openen.

x


Marc Chagall, Le violoniste (De violist), 1912-1913 (**). Collectie Stedelijk Museum.

x

En zo geeft ook Marc Chagall, die in 1937 het Frans Staatsburgerschap verwierf, letterlijk en figuurlijk veel kleur aan het Franse karakter van Amsterdam.

www.chagall.nl

www.stedelijk.nl

(*) Ook al is het Marc Chagall-Huis wekelijks veel uren open, vanwege exposities en evenementen kunt u voor een dichte deur komen te staan. Maak voor de zekerheid een afspraak met de galeriehouder: 06 4269 4446 / galerie@chagall.nl

(**) © Marc Chagall, c/o Pictoright Amsterdam/Chagall ®, Chagall is a registered trademark, owned by Comité Marc Chagall. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Reageer