Image Alt

Kathedraal van metalen bomen

Duizenden mensen staan dagelijks stil bij het kunstwerk Les Grandes Formes (1995) van de Fransman Jacques Vieille, alleen omdat de stoplichten dan op rood staan. Parkeren op de snelweg is verboden, dus je moet weer verder. Maar fiets of loop er eens naar toe; het werk verdient al je aandacht.


Je ziet 15 hoge metalen masten met zij-armen, die aan leilindes doen denken of aan een gotische kathedraal (dat is dan ook de bijnaam),  gecombineerd met appelbomen, perenbomen en druivenstruiken, waarvan de takken langs hekwerken worden geleid. Op ieder rek is een patroon aangebracht. Sommige patronen zijn klassiek, andere zijn bedacht door Vieille en leerlingen van het nabijgelegen Florens College, dat opleidingen verzorgt in ‘Natuur en Groen’.

+

Les Grandes Formes, ook wel ‘De kathedraal’ genoemd

Verkeersinferno en natuurkracht

Het kunstwerk ligt in de Watergraafsmeer, waar in de 17e en 18e eeuw de buitenplaatsen van rijke Amsterdammers waren te vinden, met pleziertuinen, moestuinen, Franse stijltuinen, enz. Leibomen waren toen zeer populair. Dit heeft de kunstenaar geïnspireerd. De installatie reconstrueert de identiteit van de plek.

De masten zijn met name voor de automobilist bedoeld, als een markering van deze plaats. Een symbool van de controle die mens over de natuur wil hebben, maar nooit zal krijgen.

“Vieille: Toch gaat de natuur haar gang midden in dit inferno van het moderne leven. Elk jaar bloeien de bomen en dragen ze vrucht. Daar kan geen snelweg iets aan veranderen.”

Lichtmasten Ajaxstadion

Leibomen, kathedraal… bij de oudere Ajax-fans roept Les Grandes Formes herinneringen op aan de lichtmasten van Stadion De Meer. Dat lag tot 1996 in de Watergraafsmeer, de plek waar o.a. Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart hun triomfen vierden. Dat is het mooie van het kunstwerk; ieder heeft er zijn eigen associaties bij.

+

Oase in asfaltwoestijn

En wat de vogels en konijntjes er in zien, daar midden in het racecircuit? Met al dat groen en fruit en de insecten die er op af komen, is het voor hen een klein paradijsje. Zij hippen en huppelen er zorgeloos rond. Leuk om te zien, al is het maar in de korte tijd voor het stoplicht weer op groen springt.

+

De natuur gaat haar gang in het inferno van het moderne leven

Jacques Vieille

Jacques Vieille (1948) is een Frans hedendaags beeldend kunstenaar, die werken heeft gemaakt die je kunt rekenen tot installatiekunst en landschapskunst. In ons land is er nog een tweede project van zijn hand: Het Labyrinth, onderdeel van de Verborgen Zone, Kattenbroek, Amersfoort (1994).

Reageer