Image Alt

Van Amsterdam CS naar Frankrijk in slechts 15 minuten

Hier kan de Thalys niet aan tippen: van Amsterdam Centraal Station naar Frankrijk in hooguit een kwartier. We gaan dan op de fiets, lopen duurt langer, naar de Roemer Visscherstraat, vlak bij het Vondelpark. Op nummer 22 staat het woonhuis met de naam Frankrijk, geïnspireerd op de bouwstijl van een Loirekasteel. Het is een van de zeer bezienswaardige Zevenlandenhuizen in de straat.

x

Loirekasteel op zakformaat

Verenigd Europa avant la lettre

De Zevenlandenhuizen is een van de bekendste werken van de architect Tjeerd Kuipers (1857-1942). Het laat duidelijk zien wat hij in 1894 met zijn ontwerp in gedachten had: het in beeld brengen van de geschiedenis van de Europese bouwkunst. Naast Frankrijk zijn er nog 6 andere landenpanden:

Duitsland (nr 20): romantische bouwstijl met spitsboog vensters.

Spanje (24): villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden.

Italië (26): Italiaans paleis (Palazzo).

Rusland (28): kathedraal met een uitvormige koepel.

Nederland (30): woonhuis in renaissancee stijl.

Engeland (30A): pand in de typisch Engelse cottagestijl

Je zou kunnen spreken van een ‘Verenigd Europa’ lang voor de EU gevormd werd en nog voor de twee gruwelijke Wereldoorlogen.

x

Exotisme

De huizenreeks is in opdracht van de Amsterdamse handelsman Sam van Eeghen gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme; het combineren in een enkel werk van elementen van verschillende stijlen of stromingen. In de 19e eeuw heerste er in de architectuur onder andere een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogeheten exotisme.

x

Tegenwoordig goede buren binnen de EU

Loirekasteel op zakformaat

Het herenhuis Frankrijk is een voorbeeld van een van een geheel op de Franse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur. Symmetrisch ontworpen, met een sterk horizontaal en verticaal gelede, driezijdig uitgebouwde voorgevel op hardstenen plint. Verder o.a. hoekpilasters of lisenen, een klein balcon op de hoofdverdieping als een vrije uitwerking van het fenêtre à terre met Franse balcons en een a-jour gestucte borstwering met guirlandes, cirkelvormen en balusters. Boven de dakkapel nog een kleine aedicula met pilasters, arcadeboog, archivolt, kroonlijst en fronton.

x

Frankrijk ontdekken in Amsterdam


Wat je ver haalt is lekker, luidt een zegswijze. Maar in Amsterdam heb je heel veel ‘lekker Frans’ gewoon om de hoek. Ontdek het zelf met de app-wandeling J’aimsterdam.

Reageer